Сінонім слову знясілець?Зрабіцца слабым, без сілаў.
Сінонім слову знясілець?Зрабіцца слабым, без сілаў.
Гістарычна так. Але ў школьнай практыцы разглядаецца прапанаваны ланцужок. А калі глядзець гісторыю ўтварэння, то будзе адзін корань.Дюдюка, а са словамі памагаць, памагаты гэта як стасуецца?
Гэта не аднакарэнныя словы, такім чынам?
Я звычайна разглядаю марфемню структуру ў транскрыпцыі: [с'эj-а-ц'] [с'эj-у].У інфінітыве ёсць яшчэ суфікс -а-, а ў асабовай форме - толькі корань і канчатак.а ў слове сею?
Як правіла, прыназоўнік па ўжываецца з месным склонам. Таксама можа ўжывацца з вінавальным і радзей з давальным. Пра прыназоўнік можна пачытаць у "Тлумачальным слоўніку беларускіх прыназоўнікаў" П.П.ШубыДюдюка, ой, а можна скарыстаюся выпадкам, што вы тут, і спытаюся?
Якога склону вымагае прыназоўнік "па"?
Ці ёсць сёння адзінае меркаванне наконт гэтага?
А калі ёсць, то дзе, у якім месцы яно прапісанае?
Дзякуй.
не, менавіта знядужаўтам так і напісана? Я лічу, што правільна -занядужыў. Корань дуж.
Прабачце, я не вельмі зразумела. Гістарычна корань адзін, але ў школе вывучаецца як розны? :blink: гэта як так? То бок у школе дапамагаць і памагаты НЕадкарэнныя словы?Гістарычна так. Але ў школьнай практыцы разглядаецца прапанаваны ланцужок. А калі глядзець гісторыю ўтварэння, то будзе адзін корань.
З вінавальным больш-менш ясна.Як правіла, прыназоўнік па ўжываецца з месным склонам. Таксама можа ўжывацца з вінавальным і радзей з давальным.
ці давальны склон неяк мала ўцямна абгрунтаваны, як тут, прыкладам:Рабіць па справядлівасці. ▪ Пісьмо па парадку
Чаму не "па вячэрнім небе"?Меркаваць аб заўтрашнім надвор'і па вячэрняму небу.
а навошта ў 3 классе такія цяжкія словы для разбору даваць?
ужОс.(((((гэта дамашняя работа на заўтра. Дадзена дзецям для падрыхтоўкі да к.р.
Вось гляджу наўскідку:"Тлумачальным слоўніку беларускіх прыназоўнікаў" П.П.Шубы
http://slounik.org/153476.html21. з Д. у адз. і М. у мн. л. Ужываецца для ўказання на падставу, абгрунтаванне. Па гэтакай назе можна яшчэ жыць. Ты, можна сказаць, зусім проста ходзіш. Яна ж у цябе здаўных (К.Чорны). Па тым, як неспакойна пазіраў ён назад, на дарогу, як нервова мяў ён у руках сцяблінку малачаю, відаць было, што ён чымсьці вельмі ўстрывожаны (М.Лынькоў).
У працэсе развіцця мовы адбываюцца змены ва ўжыванні прыназоўнікаў - у спалучэні іх са склонамі і ў выражэнні значэнняў. Я ўсё жыццё памятаю, што прыназоўнік па ўжываўся з месным, вінавальным і давальным (менавіта ў такой паслядоўнасці, пачынаючы з найбольш пашыранага). Пры ўжыванні прыназоўнікаў трэба таксама ўлічваць і значэнне склонаў.З вінавальным больш-менш ясна.
Пытанне наконт меснага і давальнага.
Я натрапіла на інфармацыю, што ў адукацыі апошнім часам узяты вектар, так бы мовіць, на сістэмнае ўжыванне пасля "па" меснага склону. Ніякага давальнага.
Чалавек, які гэта пісаў, спасылаўся на штосьці кшталту метадычных рэкамендацый па выкладанні бел. мовы. Толькі без цытат, а што, маўляў, ёсць такія рэкамендацыі.
Мне яны бачацца правільнымі. Але было б цікава даведацца, ці гэта насамрэч так?
Бо ў выпадках, дзе кажацца пра давальны склон, ці формы давальнага і меснага склону назоўнікаў папросту супадаюць, як тут, прыкладам:
ці давальны склон неяк мала ўцямна абгрунтаваны, як тут, прыкладам:
Чаму не "па вячэрнім небе"?
Цікава проста, "па вячэрнім небе" будзе лічыцца за памылку ў школе?
Можаце як-небудзь гэта пракаментаваць?
Мне, праўда, вельмі-вельмі цікава.) Я ўжо даўно мучуся гэтым пытаннем.)
А гэта ўжо дзяржаўная праблема. Многія падручнікі ,і ў прыватнасці для 3 класа, пісалі людзі (пры ўсёй маёй павазе да іх) ,якія даўно ў школе не працуюць, а для некаторых з іх беларуская мова з'яўляецца не асноўнай.дзяўчаты, а навошта ў 3 классе такія цяжкія словы для разбору даваць? я думаю, что дастаткова у гэтым узросце дать паняцце корню, прыстаўкі і гэтак далей. Дарослыя з цяжкасцямі разбіраюцца.
Вось гляджу наўскідку:
http://slounik.org/153476.html
Ну дзе тут давальны склон???
Асабліва у падкрэсленым месцы?
Дый тут: Па гэтакай назе можна яшчэ жыць.
Якое пытанне тут да слова "нага"? Хіба не "па чым?"
Правільна толькі так - рабіць па жаданні, значэнне склона - прычына.Дюдюка, а як правільна: рабіць штосьці па жаданні ці па жаданню?
У школе на сёння як правільна?
а прыйшла? прыйшлі? ідзі (увогуле аднакаранёвае з імі?), хадзі сюды...ние от kolesnikova
прыйшоў - корань йшоў? прыстаўка пры?
так
Па вячэрняму небу адсюль: http://www.skarnik.by/tsbm/49158 п.22 (5-томны тлумачальны слоўнік бел. мовы)Па вячэрнім небе - гэта правільна, за памылку не павінны лічыць. (Я школе не працую і не ведаю іх метадычных рэкамендацый). У гэтым выразе ніяк не можа быць формы давальнага склону,
але такое ж значэнне паказанае і для меснага склону:значэнне давальнага склону - гэта значэнне ўскоснага аб'екта, г.зн. абазначае асобу ці прадмет, на які накіравана дзеянне,
http://slounik.org/153476.htmlIII. АБ'ЕКТНЫЯ АДНОСІНЫ.
10. з М. (радзей - з Д. у адз. і М. у мн. л.). Ужываецца пры абазначэнні прадмета, на які накіравана дзеянне (удар, дакрананне і пад.). Біць па вадзе. Ударыць па назе. Стукнуць па стале.
Па гэтакай назе можна яшчэ жыць.
Згодная з вамі.Па тым, як неспакойна... - гэта месны склон.
А чаму тады ў згаданым вамі слоўніку чытаем наступнае:Правільна толькі так - рабіць па жаданні, значэнне склона - прычына.
VII. ПРЫЧЫННЫЯ АДНОСІНЫ.
20. з Д. у адз. і М. у мн. л. Ужываецца для ўказання на прычыну дзеяння. Рабіць па ўласнай ахвоце. Сказаць па абмылцы. Не з'явіцца па невядомай прычыне. □ Сядзі дома, Макар Пятровіч, яшчэ пасяўная не скончылася, няма калі раз'язджаць па ўсялякаму глупству (М.Лобан). Схіліўшы долу светлачубую галаву, на якой нейкім цудам, толькі па ўласнай ахвоце, трымаецца пілотка, хлопец успамінае (Я.Брыль). Кніга тая - «Прыгоды бравага ваякі Швейка». Па слепаце начальства яна трапіла ў казармы або як? (там жа). Зразумела, што і крытык, як сапраўдны <...> патрыёт, пільна сочыць за тым, каб хто-небудзь па непаразуменню ці па злому намеру не зганьбіў таго, што дорага нашаму чалавеку, у першую чаргу не зганьбіў бы без дай прычыны самога нашага чалавека
http://slounik.org/153476.htmlУжыванне формы Д. у адз. і М. у мн. л. з гэтым прыназоўнікам адзначаецца толькі пры залежных назоўніках; займеннікі ж заўсёды маюць форму М.
:haha: ідзі, хадзі - корань дз :biggrin:а прыйшла? прыйшлі? ідзі (увогуле аднакаранёвае з імі?), хадзі сюды...
слова без кораня нейкае
вось мне інтуітыўна здаецца. што -л- - гэта суфікс. Атрымліваецца корань - йш. Ну прыкольны кораньпрыйшла, прыйшлі - корань йшл
а прыйшла? прыйшлі? ідзі (увогуле аднакаранёвае з імі?), хадзі сюды...
слова без кораня нейкае))
вось мне інтуітыўна здаецца. што -л- - гэта суфікс. Атрымліваецца корань - йш. Ну прыкольны корань)) Але хацелася б меркаванне спецоў - праверыць сваю інтуіцыю
![]()
Дык вы ж мне сама слоўнік прапанавалі ў адказ на маё пытанне наконт граматыкі.)))Не рэкамендую карыстацца слоўнікамі для вывучэння граматыкі мовы.
Але па маіх назіраннях мовазнаўцы маюць схільнасць на слоўнікі такі спасылацца ў падобных выпадках.)ТСБМ на сённяшні дзень устарэў, трэба перавыданне, бо мова з'ява жывая, якая няспынна развіваецца. І ў ім вельмі многа калек з рускац мовы.
Гэта мяне, уласна, і цікавіла.)))на сённяшні дзень, асноўны склон для прыназоўніка па - месны.
Па ўказанаму Вамі адрасу электроннай пошты высланы ліст са спасылкай на форму электроннага звароту.
Дюдюка, калі дазволіце, апошняе пытанне.
Гэта граматна складзены сказ? Па-беларуску?
Дзякуй.
Дзякуй.)Можна і неапошняе ))
Гэта з сайта адміністрацыі самі_ведаеце_каго.Няправільна пабудаваны сказ.
У Беларусі плануюць унесці змены ў законы «Аб мовах» і «Аб назвах геаграфічных аб’ектаў», якія дазволяць даваць назвы геаграфічным аб'ектам не выключна на беларускай мове, як цяпер, але і на рускай. У выпадку прыняцця змен, у Беларусі могуць масава з'явіцца вуліцы «Страіцеляў», «Жалезнадарожная». Спецыялісты ўпэўненыя: прыняцце праекта змяненняў можа прывесці да знішчэння нацыянальнай тапанімікі і спарадзіць катастрафічную сітуацыю. Пра гэта і гаворыцца ў артыкуле прафесара Лемцюговай, які мы прыводзім ніжэй. У такой сітуацыі павінен прагучаць і голас грамадскасці. Адрасы інстанцый, у якія варта кіраваць свае звароты, мы прыводзім у канцы артыкула.