Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

имя-как-имя

Well-known member
k_ja_ra, ну вот совершенно чудесная вещь. Такая правильная, и понятная, и органичная, и каждая буква своему звуку соответствует ( привет английскому :))) ). Люблюнимагу)).

k_ja_ra

Well-known member
Igra, але прывыкаеш і ўцягваешся хутка, пагадзіся.
У мяне ўстойлівая і непераадольная асацыяцыя са славацкай. ) Прам памятаю тыя адчуванні эн год таму, калі пачынала вучыць/чытаць.
Нязвыкла напачатку. Але зручна і лёгка потым, бо няма розначытанняў, няма "бачу а - чытаю у ці э ці бог ведае што яшчэ". Няма аніякіх складаных спалучэнняў, якія немажліва прачытаць. Усё проста, ясна, лагічна. Толькі трэба крыху часу, каб прывыкла вока. Усё.

k_ja_ra

Well-known member
гледзячы з чым параўноўваць.
Побач з кірыліцай безумоўна цяжка.) Непараўнальна цяжка.)
А побач з іншымі лацінскімі графікамі - хіба лацінская мова можа пасупернічаць.) Ну..можа італьянская яшчэ.
Іншых канкурэнтаў я не бачу.:)

имя-как-имя

Well-known member
А мне после немецкого в школе и латынь (в том минимальном объеме, в котором она была в связи с медициной в педе, лекарства-рецепты) чудесно заходила. А уж белорусская латиница со свистом просто, вот просто не на чем спотыкаться. Белорусская латиница и-де-аль-на.

Даже близкий по лексике польский куда сложнее пишется-читается, и сочетания букв надо запоминать.

k_ja_ra

Well-known member
имя-как-имя, я і кажу, што пасупернічаць з беларускай лацінкай у сэнсе даступнасці, лагічнасці і зразумеласці можа хіба класічная латынь.

Igra

БЫТИЕ
Латынь мне заходзіла і заходзіыь ідэальна, мне цяжка параўноўваць гэтыя рэчы. У параўнанні з прывычным кірылічным тэкстам беларуская лацінка мне цяжка чытаецца. Я зараз не ацэньваю агульнай яе даступнасці і лагічнасці, я кажу толькі пра свае суб'ектыўныя адчуванні, да таго ж з першага хуткага позірка, не глыбей.

Офф:
имя-как-имя, дазвольце пацікавіцца, а чаму па-руску нават у гэтай тэме?

k_ja_ra

Well-known member
Латынь мне заходзіла і заходзіыь ідэальна, мне цяжка параўноўваць гэтыя рэчы.
Яны і непараўнальныя. Латынь ты вучыла лацінкай. Ты не ўяўляеш нават, як яна можа выглядаць іначай.
Беларускую ты вучыла кірыліцай. І таксама не ўяўляеш, як яна можа выглядаць іначай. А калі іначай усё ж здарылася - ты адчуваеш абсалютна заканамерную як мінімум, нязручнасць, як максімум, кагнітыўны дысананс.) І гэта нармальна.) Я адчуваю тое ж.
Але калі ты пачнеш чытаць і пісаць так усё болей і болей - ты прывыкнеш. Прычым да любога варыянта лацінскай графікі.
Але калі абстрагавацца ад нашых ужо існых стэрэатыпаў і паспрабаваць аб'ектыўна (ну...па мажлівасці) паглядзець на розныя варыянты існых сёння лацінскіх графік, то можна пераканацца, што беларуская адна з самых даступных, лагічных і ўцямных. ) І амаль цалкам супадае з графікай эсперанто.) А там кепскага не параяць.) Як вядома, для гэтай штучнай мовы выбіраліся аптымальныя і найбольш даступныя і простыя састаўныя часткі сучасных моў. І з латыні многае ўзята туды таксама.

Igra

БЫТИЕ
Але калі ты пачнеш чытаць і пісаць так усё болей і болей - ты прывыкнеш.
Але ж у гэтым я i не сумнявалася, а б чым i напiсала:)))
Я веру, што варыянт лацiнкi атрымауся удалы, але толькi веру на слова, пагадзiцца цi не пагадзiцца не магу пакуль не маю вопыту. Я ж казала - на другiм жа сказе спынiлася чытаць:)

Але калі абстрагавацца ад нашых ужо існых стэрэатыпаў і паспрабаваць аб'ектыўна (ну...па мажлівасці) паглядзець на розныя варыянты існых сёння лацінскіх графік, то можна пераканацца, што беларуская адна з самых даступных, лагічных і ўцямных. ) І амаль цалкам супадае з графікай эсперанто.)
На аналiз патрэбны час i немалы, я не парауноувала, не ведаю.

имя-как-имя

Well-known member
чаму па-руску нават у гэтай тэме?
Банально нет белорусской раскладки, и добавить ее мне сложно, с windows я как-то умела, сейчас у меня ubuntu, и это совсем другие пляски, оно-то может теоретически и возможно ( не уверена), но мне сильно лень в это вникать, у меня крайне сложные взаимоотношения с техникой, вкл-выкл мой комфортный максимум, а лезть во всякие настройки - ну это должно быть очень-преочень надо. Писать с русской раскладкой как-то совсем не мой вариант, у вместо у нескладовага мне режет глаз, сложно видеть ошибку и ее оставить неисправленной :), переключаться постоянно ради i на англ. раскладку и обратно лень. Куда проще в эту тему не лезть, обычно я так и делаю, а тут что-то бес попутал :).

k_ja_ra

Well-known member
имя-как-имя, ой і гнілая адмазка, маць.)))
Ігра вунь піша без раскладкі (дзякуй ёй :) ), чым ты горшая?
Англійскай ты, як разумею, як і я, не ведаеш, але з беларускай ўжо дакладна спраўляешся.)
І не трэба пра мажлівыя памылкі і пад.) Перфекцыянізм - зло! :)
Удумала - у тэму не лезці. Дык а каму лезці тады? )
І так тут "ты да я да мы с тобой" )
А так бачыш, колькі цікавага праз твой удзел даведаліся...
Вось не зварыш з вамі кашы. )

имя-как-имя

Well-known member
k_ja_ra, да уж какая есть.
У Игры вижу у нескладовае)). Думаю, с раскладкой там все ОК)).

Так что держитесь тут и хорошего вам настроения)).

Igra

БЫТИЕ
У Игры вижу у нескладовае)). Думаю, с раскладкой там все ОК)).
Я пишу з розных прылад, не ва усих ёсць. Зараз на маим ноуце была змена винчэсцера, таму пакуль не асвоила шмат чаго, у тым лику и раскладку. Але я зраблю, вядома ж.
А ваш каментар неяк нядобра прагучау.

k_ja_ra

Well-known member
Igra, :)) у цябе, гляджу, зусім засада з раскладкай.))))
Ужо аніякай няма.)
Асвойвай лацінку.)))) Табе сам Бог загадаў.))))

Вишенка

волшебница
Рэальная гісторыя ад маёй знаёмай:

Дзеці са здзіўленнем разглядаюць шыльду на доме:
- Мама, а як называецца гэтая вуліца?..
- Вуліца Ежы Гедройца.
- Якой ежы?

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху