Дзяўчаты, дзякуй за адказы пра У ці На.
Спыталася сёння ў спецыяліста, як бы мовіць... Да адзінага меркавання так і не прыйшлі. Сказаць дзіўна - нічога не сказаць.
Каротка сэнс у тым, што, калі кажуць На - маюць на ўвазе не асобную краіну, а як бы частку яе. То бок, паколькі Беларусь і не была па сутнасці ніколі асобный дзяржавай, у мове склалася традыцыя, паводле якой было правільным казаць НА Беларусі (таксама, дарэчы, як і на Украіне). Гэта традыцыя захавалася у выразах: на Гомельшчыне, на Віленшчыне, на Магілёўшчыне і г.д. ))) Але, калі вядзецца пра асобную краіну, то маем казаць: у Расеі, у Беларусі, у Літве.)))
Але тут такая справа... Чаму аддаецца перавага? Ці то традыцыйным формам, якія склаліся ў мове, ці то як бы сучасным правілам..
Мне гучыць больш на Беларусі, але я хачу гаварыць так, як слушна. А вось як слушна - як разумею, адзінага меркавання так і няма. Прынамсі, нейкага правіла, якое дакладна вызначае, які прыназоўнік ужываць у дадзеным выпадку, як я зразумела, не існуе.
Нулка, Вішанька. была б удзячна за вашыя меркаванні на гэты конт. Бо цікава ўжо насамрэч... )))
Дарэчы, пра Украіну:
Как указывает справочная служба Грамота.ру, «в 1993 году по требованию Правительства Украины нормативным следовало признать варианты „в Украину“ и соответственно „из Украины“». Тем самым, по мнению украинского Правительства, «разрывалась не устраивающая его этимологическая связь конструкций „на Украину“ и „на окраину“»[29].
Основоположник украинской литературы, а во многом и современного литературного украинского языка Тарас Григорьевич Шевченко (25 февраля 1814, — 26 февраля 1861) начертал в своём завещании: «Как умру, похороните На Украйне милой…», Оригинальный текст (укр.): «Як умру, то поховайте Мене на могилі, Серед степу широкого, На Вкраїні милій…»
Использование предложного управления «на Украине» не уникально для русского и, до начала 1990-х годов, украинского языков. Та же форма «на Украине» является нормативной и для части славянских языков, в том числе польского, чешского, словацкого и белорусского языков.
Як разумею, у нас дзесьці такая ж ці падобная праблема...