Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

k_ja_ra

Well-known member
Дзяўчаты, а фоты з заняткаў дзіцячых бачылі? http://www.movananova.by/naviny/fota-mova-nanova-dzetkam-zanyatki-1.html
Можа і сябе там з дзеткамі сваімі знойдзеце? :)

Я гляджу, велком гэтую справу спансуе? Прылады там з ягоным лагатыпам відаць.
Малайцы якія. :)

Karkusha

Well-known member
Мой на першым фота у блакітным адзенні, да якога Алена мікрафон паднесла. Пайшоў расказаць, што мы з ім намалявалі акрамя астатніх словай на літару "а" яшчэ сястру Аделю, але там неяк разгубіўся і сказаў, што намаляваў "сапог"-гэта ён пра абутак:) Але ўсе роўна стараўся хлопец

Zoryana

Well-known member
Курсы “Мова ці кава” спыняюць сваё існаванне

Читать полностью: http://naviny.by/rubrics/society/2014/10/16/ic_articles_116_187277/

Курсы беларускай мовы «Мова ці кава» спыняюць сваё існаванне, паведаміла аўтар праекта, журналістка расійскага «Першага канала» (ОРТ) Кацярына Кібальчыч.

Прычынай стаў разлад паміж аўтарам праекта і вядучымі-выкладчыкамі, якія рэзка адрэагавалі на прарасійскія выказванні Кібальчыч з нагоды сітуацыі ва Украіне.

15 кастрычніка курсы «Мова ці кава» павінны былі пачаць новы сезон, аднак у гэты дзень на афіцыйнай старонцы курсаў у сацыяльнай сетцы Facebook з'явілася паведамленне пра тое, што заняткі адмененыя.

«Курсы фактычна перастаюць існаваць, але зачыняюцца яны не з-за злачыннага рэжыму, не з-за бізнесу, слабасці нейкіх людзей, а з-за таго, што супольнасць, якая выступае за падтрымку беларускай мовы, сёння заклікала байкатаваць курсы. Чаму яны так зрабілі? На маю думку, таму што яны баяцца. Як яны мне пісалі, таму што пакутуе іх рэпутацыя», — адзначыла Кібальчыч, дадаўшы, што з яе пазіцыяй калегі па курсах «даўно былі знаёмыя».

«Мова ці кава» была ініцыятывай, якая аб'яднала людзей з рознымі палітычнымі поглядамі, — сказала аўтар праекта. — Я хачу, каб гэтая ініцыятыва ўвайшла ў гісторыю менавіта так, а не як праект, з якога людзей выганяюць з-за таго, што яны «няправільна» думаюць. Калегі маюць права выкарыстоўваць ідэі, фармат, усе напрацоўкі, але я не хачу, каб маё імя і рэпутацыя, імя «Мова ці кава» такім чынам пацярпела».

k_ja_ra

Well-known member
Zoryana, прапануеце абмеркаваць? )
Сумная навіна, так. І неадназначная сітуацыя. Апроч супярэчлівых месцамі выказванняў Каці ёсць тэксты і астатніх вядоўцаў.
З імі, на мой погляд, таксама варта азнаёміцца. Калі ёсць жаданне больш поўную карціну бачыць.
А так шкада.
Я якраз думала была да іх выбрацца нарэшце, бо яны на іншую пляцоўку перабраліся.
І вось... Будзем чакаць альтэрнатывы.

k_ja_ra

Well-known member
у працяг тэмы, калі хто раптам сочыць:

Франак Вячорка адказвае Каці Кібальчыч:
"Дарагая Каця, праблема ня ў поглядах, а ва ўчынках. Твае словы пра павагу да іншадумства ніяк не стасуюцца з тваімі выступамі па "найбуйнейшым эўрапейскім тэлеканале" (як ты яго з гонарам называеш). http://www.1tv.ru/newsarchive/person/8025
Пагадзіся, трохі шызафрэнічна, калі ў адной камандзе адзін едзе сьпяваць для параненых байцоў АТО, а іншая абвяшчае іх нацыстамі.
І, як аказалася напрыканцы, ты ўспрымала курсы як "свой праект", а мы ("змагарская туса") - як супольную грамадзкую справу. Цябе ніхто не зьвяргаў і не чапаў, камандзе стала непрыемна з табой супрацоўнічаць. А ты курсы закрыла, як і хацела
Асабіста для мяне, тыя, хто аднаўляе Расейскую імпэрыю, — ня носьбіты „іншых палітычных поглядаў”. Яны проста ЧУЖЫЯ.
З.Ы. І калі ўжо казаць пра адраджэньне мовы, трэба пачынаць зь сябе, і па-беларуску размаўляць ня толькі на публіку

k_ja_ra

Well-known member
ДОЛЖЕН
...О том, что совершится обязательно, непременно или может совершиться.
1) Должен =павінны. Значыць абавязаны штосьці зрабіць, значыць, што нейкая вонкавая сіла (начальнік, загад, закон) патрабуе, каб гэта было зроблена. (должен соблюдать ПДД - павінны пільнавацца правілаў дарожнага руху,
должен ходить в школу - павінны хадзіць у школу,
должен прийти в 8.00 на работу - павінны прыйсці ў 8.00 на працу).
2) Должен=мусіць. Гэта значыць, што нейкія абставіны вымушаюць чалавека штосьці рабіць нават незалежна ад яго ці кагосьці іншага волі, нейкая аб'ектыўная непераадольная сіла, а не чыйсьці загад ці правілы.
(извините, я должен идти, иначе опоздаю на поезд - прабачце, я мушу ісці, іначай спазнюся на цягнік,
я должен соблюдать диету, иначе будут проблемы со здоровьем - я мушу пільнавацца дыеты, іначай буду мець праблемы са здароўем і г.д.)
3) должен=мець, мецца. Якраз у гэтым значэнні маецца на ўвазе мажлівасць, імавернасць падзей, іх пажаданае развіццё, штосьці, што запланавана, але не факт, што здзейсніцца, то, як магло б быць у ідэале.
(он должен сегодня зайти - ён мае сёння зайсці,
они должны были бы написать об этом - яны мелі б напісаць пра гэта,
так, как должно быть, как положено, как правильно - як мае быць
я должен был рассказать про это, но забыл - я меў распавесці пра гэта, але забыўся
і г.д.)

Іншымі словамі, адценні "должен", пра якія даводзіцца здагадвацца па-руску, па-беларуску перадаюцца досыць дакладна.
Менавіта таму нельга і няправільна штораз перакладаць слова "должен" адно словам "павінны".

=======

prosto_kat, а ў якім аддзеле, паштовак?
Я, як там не бываю, дык нават простых віншавальных паштовак не знайсці.

k_ja_ra

Well-known member
У Мінску адкрыліся беларускамоўныя заняткі для дзяцей 1,5—6 гадоў.

«Маманяты» — гэта танца-вальна-спартовыя заняткі з элементамі творчасці і прыкладной дзейнасці. Чытаць ці лічыць трохгадовых не вучаць, скіраванасць ідзе на фізічнае развіццё дзіцяці. Бо чым больш малое рухаецца ў такім веку, тым лепей яно развіваецца. Плюс творчы складнік: праца на дробную і буйную маторыку.

«Тэатр рухаў» — спартова-тэатральныя заняткі, скіраваныя на развіццё гаворкі ў сувязі з рухам, лагарытмікі. На занятках дзетак чакаюць чыстагаворкі і мімічная гімнастыка, гімнастычныя комплексы і практыкаванні, дыхальна-спеўная гімнастыка, казачныя гісторыі і хатнія заданні.

Памяшканне студыі, дзе займаюцца «Маманяты», знаходзіцца ў Малінаўцы.

Каб запісацца на заняткі, трэба званіць на нумар: (29) 189-81-08.

k_ja_ra

Well-known member
prosto_kat, дзякуй. Мне па шчырасці не крытычна. Прынамсі не настолькі крытычна, каб па ўсім горадзе тыя паштоўкі расшукваць. Каб трапіліся пад руку ці былі ў той жа Цэнтральнай кнігарні, да якой мне з працы недалёка, купіла б з задавальненнем. А так...

А што да іншых паштовак...дык хочацца менавіта беларускіх з днём народзінаў там, ці віншую, ці з немаўляткам. Але фіг жа... Зноў жа ці ганяйся па ўсім горадзе ці купляй беларускае. Селяві.

Раней у Светачы неблагі выбар быў. А апошнім разам ніводнай. На пытанне - дзе? было ж? - рассмяяліся ў твар, што называецца.

Marisol

Active member
У нас на поште колькі гадоў таму быў выбар на любы густ. Зараз пераехала, трэба ў новым аддзяленні глянуць.

Zoryana

Well-known member
Чытачка "РГ" даслала ў рэдакцыю рэцэпт старажытнай беларускай стравы (Фота)

images%7Ccms-image-000027328.jpg
http://www.rh.by/by/305/50/10053/

Паспрабаваць прыгатаваць гэтую страву ці што - раптам сапраўды неверагодна смачна атрымліваецца? :)

k_ja_ra

Well-known member
Zoryana, паспрабуйце, само сабой, калі страва хаця б на словах вабіць.
Мне дык ужо толькі ад чытання рэцэпта і выгляду млосна.)
Прабачце.)
Што да беларускіх страў, па мне, лепей за дранікі могуць быць толькі дранікі.)

Дарэчы, дзяўчаты, чыталі пра наш адказ Чэмберлену салу ў шакаладзе? :) Бульба ў шакаладзе.) А дакладней, чыпсы.))) Ужо ў продажы, нібыта.)

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху