Беларуская мова

Magda

Well-known member
Спасибо большое. Ребенок стих учит. У Барадулина много замечательных вещей, но данное произведение как-то не понравилось.

Magda

Well-known member
Как-то тяжко у нас пошло.

Тэма прыметнiкi якасныя, адносныя, прыналежныя.
Я так і не зразумела.
Народныя песні, мядзведжыя сляды. Гэта прыналежныя або адносныя?

k_ja_ra

Well-known member
Magda, як я разумею, прыналежныя - гэта тыя, якія паказваюць прыналежнасць чагосьці пэўнай асобе ці істоце. Сляды пакінуў мядзведзь, яны належаць яму - прыналежны.
А народ - больш абстактны панятак, песні проста маюць дачыненне/ адносіны да народа, звязаныя з народам, але не належаць камусьці пэўнаму - адносны.
Але я не спец.) Аматар.) Таму магу тут і памыляцца.

Magda

Well-known member
k_ja_ra, у правiле: прыналежныя могут ужывацца у якасцi адносных. и прыклад: мядзведжы след.
Не зразумела я, дзе здесь перанасноснае значэнне.

Happy

Я такая скорая на помощь
Команда форума
Админ
прыналежныя могут ужывацца у якасцi адносных. и прыклад: мядзведжы след.
Может, здесь не смысле "принадлежащий конкретному медведю, т.е. его собственность"))

k_ja_ra

Well-known member
Magda, ух ты. Крута.
Тады я пас.(
Спытайся яшчэ, можа, у буднях. У прынцыпе што да граматыкі, дык яно ж што ў беларускай што ў рускай мове аднолькава.
У той тэме абазнаных, думаю, болей. :)

Magda

Well-known member
k_ja_ra, не хочу удивлять людей, которые удивляются тому, что родители пытаются ответить на детские вопросы из школьной программы.
Я бы могла, конечно, ребенка отправить к google, или сказать ему, что он не найвумнейшы, и у нас на форуме полно мам, у которых дети, для которых все в программе очевидно, :))

Happy, а в каком? Я ж не умничаю сейчас, упражнение из учебника деть делает.

Jahenka

влюбленная в мир
прыналежныя могут ужывацца у якасцi адносных. и прыклад: мядзведжы след.
я бы предположила, ну вот если очень надо именно этот пример - что это, допустим, рисунок медвежьего следа... для декора, например, или для тату :)

Или в переносном смысле что не следы (отпечатки лап) - а какие-то особенности местности, которые указывают, что тут проходил медведь... может ветки поломанные, или там... помет...
Или собака "взяла след" - след как запах. Тоже наверное переносное.

или дети балуются и подделывают следы медведя

Последнее редактирование:

Magda

Well-known member
Jahenka, т.е.калi хлапчук мае арлiныя вочы и робiць мядзведжыя сляды.
То першы - гэта якасны прыметник, другi - адносны?

Happy

Я такая скорая на помощь
Команда форума
Админ
Ну не знаю, как объяснить. У меня с этим туго, если собеседника не вижу))) Просто тут можно поставить вопрос какой?, а не чей? Т.е. нет конкретной принадлежности

О, как-то так

Jahenka

влюбленная в мир
я б сказала, што абодва адносныя. Арліныя вочы - у сэнсе "вельмі добра бачыць", а не у сэнсе што ен іх у арла выкалупаў. І мядзвежыя сляды - у сэнсе што вельмі вялікія, а не што ен ператвараецца у мядзведзя :)
якасны, на мой погляд - чорныя вочы, ці блізарукія вочы...

але гэта мае разважанні. Трэба імя-як-імя пачакаць альбо каті-ка - яны дакладна ведаюць як трэба :)

Magda

Well-known member
З правiла:
Адносныя i прыналежныя прыметнiкi выступаюць у значэннi якасных, калi яны ужываюцца ў пераносным лексiчным значэннi.

Tysia

Well-known member
Мне кажется, что в первом случае - качественное (сорри, что на русском). Из правила: Притяжательные прилагательные могут переходить в качественные
Лисий хвост – лисья натура (хитрый)

Jahenka

влюбленная в мир
Так это ж и есть "якасць"
вось я паглыбілася ў правілы. Вось што знайшла:
Праз пераносныя значэнні адносныя прыметнікі ў пэўных кантэкстах здольны выступаць у ролі якасных (параўн.: жалезны характар), і наадварот, якасныя прыметнікі ў адпаведных кантэкстах набываюць роль адносных (параўн.: чорны хлеб).

такім чынам ен сам па сабе адносны, але тут якасны? я заблыталася :)

тады і мядзвежыя сляды павінны быць якаснымі... таму што у пераносным значэнні - вялікія...

Мне кажется, что в первом случае - качественное (сорри, что на русском). Из правила: Притяжательные прилагательные могут переходить в качественные
так ка же быть со следамі??? они же тоже в переносном?

k_ja_ra

Well-known member
вось цікавы прыклад усіх трох прыметнікаў:
Межы лексіка-граматычных разрадаў прыметнікаў рухомыя. Так, прыналежныя і адносныя прыметнікі могуць набываць значэнне якасных: сабачы хвост (прыналежны), сабачая стая (адносны), сабачае жыццё (якасны).

Сверху