понимаешь, вопрос твой, и ответ должен быть твой. Для меня ответ есть, но он тебе ничего не скажет.
у перакладзе ў звычайную чалавечую гэта значыць "я не хачу" ці "я не магу адказаць"?
Бо скажа мне твой адказ штосьці ці не скажа - ты ведаць ніяк не можаш, дый табе і не трэба гэтага ведаць. Ты можаш ці адказаць, калі ёсць жаданне і мажлівасць, ці не адказаць, калі таго ці другога няма.
твой вывод, скорее всего потому что ты
я крыху глянула
Хутчэй за ўсё.) Я глыбока не ўнікала, проста глянула па прапанаванай табой спасылцы аналогію, каб разумець, што маецца на ўвазе.
Але давай пачытаем:
человек похож на упряжку, состоящую из ездока, возницы, лошади и повозки. Исключим ездока, не будем о нем говорить: его сейчас нет. Давайте поговорим о вознице. Наш ум и есть этот возница.
Кучер=вазніца, ці не? Ці каго ты мела на ўвазе пад "кучером"? Я іншага разумення слова кучер, як той, хто кіруе павозкай, не ведаю. А ты?
Далей:
Ум хочет что-то сделать; он ставит себе задачу: работать по-иному, не так, как раньше, ставит задачу вспоминать себя. Все наши интересы, относящиеся к изменению себя, к созданию перемены в себе, принадлежат вознице; иными словами, это лишь умственные цели.
Что же касается чувства и тела, то эти части ни в малейшей степени не заинтересованы во вспоминании себя. Однако главное состоит в том, чтобы создать перемену не в уме, а именно в этих, не заинтересованных в ней частях. Ум может измениться очень легко. Но достижение осуществляется не посредством ума; осуществленное через ум, оно никуда не годится.
Поэтому нужно учить и учиться не посредством ума, а через чувства и тело...
Сила, способная изменить нас, - это не ум, а тело и чувства.
То бок, атрымліваецца, калі ўжо штосьці трэба будзіць, то выходзіць, што цела і пачуцці. А гэта значыць - павозку і коней. Не?
да, он считал такими всех, кто не пытался обращаться к осознанности.
Разумееш, ты вось усё пішаш пра ўсвядомленасць. А я ў Гурджыева пра гэта нідзе не чытаю. Атрымліваецца, аб гэтым належыць здагадацца?
Далей. Ты пісала, што "быть умным, интеллектуальным, но не развиваться в плане духовности это есть умный робот/машина". Але я і пра духоўнасць у Гурджыева нідзе не чытаю. (з таго, чым ты падзялілася) Атрымліваецца, пра духоўнасць ты таксама здагадалася, раз уж ты перакананая, што вы з Гурджыевым разумееце пад чалавека-машынай адно і тое ж? А ўсвядомленасць як з духоўнасцю пераклікаецца?
Па мне, дык гэта ўсё аб розным. Ну...гэта не лічачы таго, што наўпрост аб гэтым і ўвогуле нідзе не напісана.
Карацей, неяк складана гэта ўсё, напэўна, для мяне.
Гэта нагадвае гульню ў асацыяцыі. Каму што прыдумаецца...
Мне прасцей з дакладнымі думкамі/тэзамі мець справу.
тут надо выяснить, по какой шкале Мацкевич принимает человека за того, кого он называет машиной. Иначе философствование будет бесконечным))))
Для Мацкевіча чалавек робіцца часткай адной вялікай чалавечай машыны, механізуецца, калі перастае выбіраць сам, а прымае ўжо гатовую праграму, зададзеную кімсьці ці чымсьці, хто гэтай вялікай машынай кіруе. Пакуль гэта чалавек жа (кіруе ў сэнсе). Ці прынамсі, гэта калісьці быў чалавек, калісьці, калі машына толькі пачынала працаваць, а цяпер ужо працуе самастойна, у чалавеку патрэбы не маючы.
І ў яго ёсць вялікія асцярогі, што калі будзе створаны штучны інтэлект, то чалавек увогуле страціць уладу над машынамі. Бо імі пачне кіраваць гэты самы штучны інтэлект - сам будучы машынай. Чалавек ужо сёння кепска адрознівае чалавека ад машыны. То бок гуляючы ў нейкую гульню, скажам, танчыкі тыя ж, чалавек не можа быць перакананым, яго праціўнік машына ці чалавек. Машына ўжо сёння пераігрывае чалавека.