Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Ну нельга ж гадамі трасяніць на элементарным. І гэта з улікам мегабеларускамоўнага асяродку.
дзякую, даражэнечкая. Што б я рабіла без цябе :))) А калі так хвалюе мой асяродак, што не можаш не ўпікнуць, дык адрас "Ў" ты ведаеш, прыходзь, будзе і табе з кім пазнаёміцца :)))

k_ja_ra

Well-known member
Да асяродку твайго мне справы няма, са сваім бы разабрацца.
А вось хаціце і хацім, прызнаюся, за гэтыя гады падстамілі.
Шчыра не разумею, як такое мажліва...
Гэта ўпартасць, прынцып, поўная адсутнасць памяці? Так кажуць у асяродку?
Не разумею...

k_ja_ra

Well-known member
Гэта насамрэч так?
урач, -а, мужчынскі род
Асоба з вышэйшай медыцынскай адукацыяй; доктар. Зубны урач. Санітарны урач. Урач-тэрапеўт. Участковы урач. Галоўны урач санаторыя.
http://www.skarnik.by/tsbm/87346

=======

Скажыце, калі ласка, ёсць у белурскай мове слова "асенні"?
асенні, -яя, -яе.
Які мае адносіны да восені; звязаны з восенню, які адбываецца восенню; восеньскі. Асенняе раўнадзенства. Асеннія месяцы. ▪ У Заборцах было некалькі хат, больш прасторных і светлых, дзе ў доўгія асеннія вечары збіралася моладзь. Колас. Золь асенняя, туман. Шэпчуць жоўклыя лісты. Ноч — сяброўка партызан, Друг іх верны — лес густы. Крапіва.
http://www.skarnik.by/tsbm/7224

У абодвух выпадках тлумачальны слоўнік беларускай мовы. 80-90-я гады выдання.

Igra

БЫТИЕ
Юлллса, а навошта мне вам пісаць?Мне ўсё роўна як вы пішаце-я для сябе пытаюся.

k_ja_ra, я спадзявалася,што няма такога слова у беларускай,бо гучыць фуфу,як па мне(Чыстая трасянка быццам бы па гучанню))Ой,не хачу яго ўжываць,хоць і ёсць яно ў слоўніках:)))

k_ja_ra

Well-known member
я спадзявалася,што няма такога слова у беларускай,
Дарма спадзявалася.) Там чаго толькі няма насамрэч.)

Ой,не хачу яго ўжываць,хоць і ёсць яно ў слоўніках
Вось. Гэта адзінае, што мы можам.) Карыстаць з розных варыянтаў тыя, якія і больш адпавядаюць праўдзе (у згаданым вышэй слоўніку Некрашэвіча-Байкова, першае выданне якога было ў 20-я гады мінулага стагоддзя, урача няма. Пазней у афіцыйных слоўніках ужо ёсць.), і арганічней гучаць.
Але і астатнія варыянты маюць права на існаванне тым не менш. Пакуль уваслед за моўнай практыкай не будуць перапісаныя слоўнікі.)

k_ja_ra

Well-known member
Igra, :) урачом стараюся не карыстацца.) Доктар(ка), лекар(ка), медык.)
Але што праўда, калі патрабуецца словазлучэнне, ну як вышэй у прыкладзе: галоўны урач, то такі галоўны урач, так. Галоўны доктар ці галоўны лакар тут не гучыць, напэўна. Галоўны урач - ужо ўстойлівае словазлучэнне, якое не столькі прафесію абазначае, колькі пасаду. А з апошнім складаней.
Хаця...ёсць жа галоўны інжынер, чаму б не быць галоўнаму доктару?
Рускамоўнае мысленне ўсё адно, напэўна, сказваецца, на жаль. :) Ад яго непрыродным носьбітам адстроіцца, відаць, немажліва па азначэнні. Асабліва ў рускамоўным жа асяроддзі...

Marisol

Active member
k_ja_ra, я раніцай еду на працу, і, калі аб'яўляюць прыпынак, кожны раз мару пачуць "лякарня" замест "бальніца":))) на мой погляд, лякарня лепш гучыць, бо бальніца - гэта там, дзе баліць, а лякарня - гэта там, дзе лечаць:)))

k_ja_ra

Well-known member
IrishN, і так і так правільна. Выбіраць вам. Але калі хтосьці побач абярэ іншае, выпраўляць яго не выпадае.) Бо і яго варыянт слоўнікам адпавядае.) Прынамсі пакуль.)

лякарня" замест "бальніца" на мой погляд, лякарня лепш гучыць, бо бальніца - гэта там, дзе баліць, а лякарня - гэта там, дзе лечаць
Гэта так.)

Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
Вялікая тэхналагічная кампанія з ЗША шукае носьбітаў беларускай мовы для збору аўдыяданых.

Тым, хто далучыцца да працы і дапаможа такім чынам развіццю беларускай мовы ў глабальным кантэксце, кампанія прапануе ганарар 25$. Акрамя беларускай важна валодаць яшчэ і ангельскай мовай, хаця б на ўзроўні чытаю, разумею, пішу.
http://generation.by/news6878.html

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху