Пра ўсё па-беларуску.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
k_ja_ra, дзякуй. Я ведаю, што ў мяне ёсьць памылкі, але некаторыя словы ідуць аўтаматам і я не адсочваю іх напісаньне.

k_ja_ra

Well-known member
Дарэчы, слова "адсочваць" таксама адсутнічае ў літ. мове.
Ёсць сачыць, асачыць.
Адсочваць - своеасаблівая калька.
Нядаўна даведалася.)

k_ja_ra

Well-known member
Таксама я толькі нядаўна даведалася, што няма слова "глупы" ў бел. мове.)
Глупства ёсць, а глупы няма.) Забаўна.)

k_ja_ra

Well-known member
Ну, скажам, ангельская сёння не толькі сродак зносін, гэта ў пэўным сэнсе аснова асноў і неабходная ўмова для тых, хто займаецца праграмаваннем.
Мову забаранялі ці насаджалі ў ідэалагічна-захопніцкіх мэтах. І наадварот, яна рабілася і робіцца сродкам самазахавання.
Гэта не сакрэт і цалкам сабе агучваецца, што распаўсюд мовы=распаўсюд уплыву той ці іншай культуры ці краіны.
Ну і вяртаючыся да нашых баранаў, відавочна, што беларуская ў сённяшней Беларусі - не сродак зносін у поўным сэнсе гэтага слова. А штосьці іншае. Для таго, каб паразумецца, рускай у Беларусі цалкам сабе дастаткова, а з беларускай, наадварот, гэта не заўжды мажліва.

Igra

БЫТИЕ
k_ja_ra, дзякуй. Пра ангельскую як раз ўсё зразумела й так.
А вось датычна таго, што мова даўно не толькі сродак камунікацыі, прыклады б хацелася. Асабліва ў наш час. Бо мне наадварот здаецца, што гэты складнік-сродак самазахавання, ідэалагічна-захопніцкі, зараз амаль адсутнічае, зходзіць на не.

k_ja_ra

Well-known member
Igra, ну дык вось і прыклады: ангельская, руская, беларуская.
Канфлікт украінскі фармальна з чаго пачаўся?
Мова - нагода для канфлікта, мова - сродак уплыву. Ці з чаго так Расія пра рускую мову і яе падтрымку за межамі Расіі турбуецца?
Пра беларускую таксама ўжо напісала.

По суті так і должно быть.
Па сутнасці так і ёсць. Беларусь - проста асобная тэма.
І так, беларуская па факце выконвае дэкаратыўную функцыю для адных, і функцыю самазахавання для другіх.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Бо мне наадварот здаецца, што гэты складнік-сродак самазахавання, ідэалагічна-захопніцкі, зараз амаль адсутнічае, зходзіць на не.

Igra, а я з вамі згодная))
Сама так складна не скажу, але вось у Марціновіча ўсё менавіта так, як адчуваю і я.
мова для маладзёнаў ужо не з’яўляецца зонай болю
Мне нават здаецца, што адной гэтай фразай ўсё сказана.

k_ja_ra

Well-known member
Яшчэ падумала. Для значнай часткі беларусаў белар.мова выконвае функцыю гэткай свяшчэннай каровы. Якую барані Бог кранаць - заб'юць, але і карыстацца ёй рэлігія не дазваляе.

Так што...мора функцый у мовы, імхо.) Апроч асноўнай.)

Вишенка

волшебница
Пра што спрэчка? Пра функцыі мовы? :)
Камунікатыўная функцыя, канешне, галоўная, але далёка не адзіная. Ёсць яшчэ шмат іншых. Напрыклад, магічная :)

Вишенка

волшебница
Пра тое, што мова ўжо даўно перастала выконваць толькі сваю асноўную функцыю - функцыю сродка зносінаў, а выконвае і шмат іншых.
Гэтыя функцыі спрадвеку былі. Не ўсе, але большасць. І этнакультурная (ці як яе яшчэ назваць) - таксама. Трэба ж было адрозніваць сваіх ад чужых :)

k_ja_ra

Well-known member
Гэтыя функцыі спрадвеку былі.
Напэўна, так і ёсць. Але першапачаткова, падазраю, мова з'яўлялася выключна як мажлівасць перадаваць адно аднаму інфармацыю. Астатняе нанізвалася ўжо пазней і паступова.

Atex

Active member
Сустрэлі як трэба )) Як вам наш плакат?

Вложения

• 12391942_919206724830552_4597604117367024494_n.jpg
    12391942_919206724830552_4597604117367024494_n.jpg
    40.8 KB · Просмотры: 41
Последнее редактирование:

Atex

Active member
Злополезная, так )) гэта Аляксей, ветэрынар. Можа таму вы и знаёмыя ))
У нас там увогуле кампашка падабралася файная, фотакор, праграмміст, ветэрынар, выкладчык шрыфтоў (яна малявала плакат), бізнес-вуман і яе маці. Крута з'езділі, на такім уздыме усе прайшло.
Адно не спадабаліся мне рэпарцеры, на мой густ - яны не ўмеюць сябе паводзіць.
Святлана маленькая такая па росту, і такія добрыя вочы ў яе.

Берта

В стране чудес....
Купiла яшчэ у мiнулым годзе. "Сем камянёу" мне спадабалася. Старэйшай таксама.

Статус
В этой теме нельзя размещать новые ответы.
Сверху