А потом пришли русские советские, и сказали, что люди боролись только против немцев.
+1. І стварылі міф пра партызанскую беларусь. Каму ён выгадны? )))
Вось скажыце, а калі зараз нас да Расеі далучаць, многія абурацца будуць? Я скажу, 2/3 наўрад ці наогул заўважаць...
Людзі, звыклыя апошнія стагоддзі жыць ЗА кімсьці: за расейцамі, за палякамі, за саветамі, за немцамі, раптам падняліся на святую вайну?! Дзеля чаго? Што дакладна Беларусь атрымлівала ў выпадку перамогі? Што атрымліваў селянін (якіх была бальшыня) ад таго, што "цар" змяніўся? Расея - так. Гэта была ЯЕ вайна. Не беларуская. У Беларусі не загінуў бы кожны 4-ы (калі не 3-ці), калі б партызанкі не было. Нашая краіна была кінута на расправу, кінута ў жэрла.))) Большасць т.з. партызанаў менавіта хаваліся ў лесе. Па-першае. І толькі па-другое ці то барацьбой, ці то рабаваннем сваіх жа займалася.
Што да менталітэту. ))) Чалавекам заўсёды рухае ідэя. Якая ідэя здольная парушыць беларуса? ЯКАЯ? Чаго яму не хапае? Шэраговаму беларусу? Сёння адзіная жыццяздольная ідэя для вялікіх перамог- нацыянальная.(астатнія: рэлігія, сацыялістычныя і іншыя камуністычныя ўжо зжылі і дыскрэдытавалі сябе) Незалежнасць - абстрактнае паняцце: каго ад каго? Калі няма каго (няма нацыі) дык і незалежнасць - не пра што. Але нацыянальная ідэя, як высветлілася, не патрэбна беларусам. Яны ўжо прызвычаіліся быць "ніхто і нідзе".)))
Вы ніколі не задаваліся пытаннем: чаму, ЧАМУ людзі не хочуць сваёй мовы, гісторыі, нацыі? Чаму саромеюцца, ганьбяць, як мінімум, бянтэжацца? Ляноту не называць. Гэта вынік, не прычына.
Колькі год таму мне давялося нейкі час жыць за мяжой. Блізка камунікаваць (жыць разам у адным пакоі) з дзяўчынай - замежніцай. Яна пыталася, чаму? Чаму я з Беларусі, беларуска, але размаўляю на іншай мове? Пры тым, што мая сапраўдная ёсць, існуе, як быццам жыва? Я пляла нешта пра тое, што так павялося, што так робяць усе, што... А што?! Ну мусіць быць прычына! Акрамя "паганых расейцаў". І яна ёсць, напэўна. Самім народам белмова лічыцца "знакам бяды." (не мае словы, але я згодна). А інстыкт самазахавання на генным узроўні бяду ад сябе адштурхвае...
А наконт свабоды. Дык беларусы самі абралі ў 1995г.(хай 1994 быў памылкай, і людзі галасавалі
супраць Кебіча, а не
за Лукашэнка). Не ўсім яна патрэбна, свабода...
"Свабода - занадта цяжкая ноша, каб яе сілком узвальваць на плечы таго, хто не жадае яе несці добраахвотна". (с) А беларусы не жадаюць... Большасць , маю на ўвазе...
п.с.: гэта цяперашнія думкі... Не факт, што апошнія і слушныя. Але ўжо больна рэчаіснасць з тым, ва што хочацца верыць, разыходзіцца. Таму тое, што цяпер у галаве, безнадзейна, але лагічна...