Только дело того, которого "по косточкам разобрали" живет, а от второго остались "римские развалины"
Гэта як так? Гэта дзе фашызм жыве? Вы пра кучку якіх-небудзь бандытскага выгляду падлеткаў са свастыкай? А тое, што справа Сталіна, па сутнасці, квітнее цяпер у нашай уласнай краіне, ціха і мірна, - гэта не бачна? )))
Наконт вайны і інш. Я , прыкладам, зараз наогул не пра вайну як такую вяду. Тое, што агучваю, мажліва, кардынальна гучыць. Але гэта таксама частка праўды пра вайну. Не прыгожая, не лепшая, магчыма - але падумаць пра тое варта. Я праблему тых жа партызанаў зараз для сябе зусім у іншым ракурсе разглядаю, і гэта да самой 2-й сусветнай , ці там Вялікай айчыннай ніякага дачынення не мае.
Таму давайце ўжо мяне там у фашызме, чым там яшчэ? экстрэмізме не вінаваціць.))
говорит на белорусском - значит считает "Расею" корнем всех белорусских бед
Калі гэта каменчык у мой агарод, дык Вы памыляецеся. Я не лічу Расею коранем беларускіх бедаў. Пагатоў усіх. Пагатоў людзей, якія там жывуць. І гэта добра бачна для тых, хто ці ўважліва чытае мае пасты (ніхто не мусіць іх чытаць уважліва, вядома
), ці бачыць не толькі тое, што хоча бачыць.
Галоўнае праблема - мы самі. Але на чым яна грунтуцца, акрамя абываякавасці і інш. (бо я таксама не веру ў тое, што беларусы, як нібыта гебрэі, прыкладам, вось нейкі асаблівы Богам абраны, ці ў нашым выпадку хутчэй НЕабраны народ) - вось пытанне... І тут так, роля Расеі ёсць. Вялікая, але не галоўная. Непрыгожая ва многіх праявах, але неадназначная, калі браць цалкам.
Ну і міфы, міфы. Як на карысць Расейскай імперыі, так і на карысць Польшчы, Літвы (у яе цяперашнім значэнні) і інш.
Чаму пра тое раней не пісалі? Хто? Я? Анці? Танюша, Кацярына, просто кэт........?))) Вы, Зоряна, дзіўная - зайшла тэма - вось і пішуць людзі. Што Вас здзіўляе-та?
В Гродно к началу войны жило 92% евреев
І гэта так, таксама частка праблемы нацыянальнай ментальнасці беларусаў. Толькі , о Божа, не пачынайце мне анцісемітызм шыць. Я спакойна да розных нацыянальнасцяў стаўлюся. Для мяне беларусы - усе, хто тут жывуць, і шануюць, ці хаця б з павагай да беларускага па сутнасці ставяцца. І што праўда, сярод такіх як раз НЕбеларусаў нават болей, як уласна беларусаў.))
Я да таго, што для нацыянальнага самавызначэння, надання моцы нацыянальнай ідэі, як нейкага рухавіка наперад (бо, па сутнасці інщых ідэяў цяпер няма, ну акрамя чыста матэрыяльных інтарэсаў, вядома) беларускімі павінны былі быць гарады (урбанізм ніхто не скасаваў), так званы сярэдні клас, інтэлігенцыя. Дык вось у гарадах напрыканцы 19 ст. жылі толькі 17% беларусаў. Беларусы - нацыя, якая магла існаваць толькі у вёсках, дзя да яе не дабіраліся і палякі і расейцы і (зноў жа толькі выкажу здагадку) не дабраліся б, мажліва, і немцы. Сярэдні клас, калі і быў - дык менавіта габрэйскі (зноў жа гэта канстатацыя, не болей за тое). Інтэлігенцыя.....самае складанае пытанне. Яна не магла быць беларускай. За Расеяй - яна мусілі адмовіцца ад караней, мовы - каб чагосьці дасягнуць. А за саветамі - тыя, хто рабіў спробы - проста знішчаліся. Пачакамі. Такім чынам зразумела было - беларускае да дабра не давядзе. Так было до саветаў, так працягнулася ў 30-я, 50-я. Колькі дзесяцігоддзяў мы адракаліся свайго? Той, хто здолеў пазбавіцца беларускага (мовы, акцэнту, імя) і вывучыцца па-расейску, адразу, аўтаматычна лічыўся на галаву лепшым за астатніх. І гэта - ужо мы самі рабілі. САМІ. Але перадумовай таму ўсё вышэйсказанае было.... І , уласна кажучы, адмаўленне свайго да сённяшняга дня працягваецца...