Преступления и наказания

juniko

self-made woman
Не, першымі былі чырвонаармейцы, якія трапілі ў акружэнне, і партыйны актыў.
Они то конечно первые, но я говорила про мирное население, а не военнобязанных
Сегодняшнее общество белорусское не может из себя родить элиту в хорошем смысле этого слова. Пока не из кого, и условия крайне неблагоприятные.
Ну что ж вы так обо всех сразу, даже обидно за людей становится. Я, например знаю много достойных людей, жаль, что вам не повезло их встретить.
 

k_ja_ra

Well-known member
Ну что ж вы так обо всех сразу, даже обидно за людей становится. Я, например знаю много достойных людей, жаль, что вам не повезло их встретить.
juniko, мяркую, Кацярына пра сколькі-небудзь адчувальны адсотак такіх людзей кажа. Дастатковы для таго, каб штосьці зрушыць... Адзінкі, на жаль, не здольныя абудзіць людзей ад іх натуральнага стана - памяркоўнасці. Так, ахвяры толькі маем.))) А нават калі здольныя, дык памяркоўным не трэба гэтага. І жыццё гэта даказвае, на жаль...
Да таго ж іхныя свабоды не церпяць. Гэта Солнцава вось ад адсутнасці свабоды слова, думкі, творчасці пакутуе. :) А тыя, хто на заводах, не кажучы ўжо пра "за межамі" гарадоў, гэтай не-свабоды не бачаць. Вось калі забяруць права гарэлку піць і шкварку смажыць - яны штосьці адчуюць. Ці ТБ адключаць, з Полем чудаў. Але , заўваж, зверху добра ведаюць, каму і калі грошай ці чарговае ток-шоў падкінуць... )))
Па-за горадам наогул праблемы іншыя. Каб агуркі садзіць не забаранілі. Забароняць - варухнуцца. А свабода слова - ці ёсць яна ці няма - там і незаўважна нават. Як мне, прыкладам, свабода іхныя агуркі садзіць...

Оно как было до войны, так после войны и осталось.
Ага, вось і пытаюся, а што б кардынальна за немцамі змянілася? Для звычайных памяркоўных сялянаў? Яны б нікога не чапалі, і іх бы не чапалі...Дык чаму такая адчайная нібыта барацьба? Дзе яна была, калі частку Беларусі Польшчы аддалі? Калі рэпрэсіі былі? Сёння дзе яна?....

Я не пра тое, што фашызм меў хоць якое-небудзь права на існаванне. А пра тое, што яўна не так усё падчас вайны было, як у падручніках распісана...
 

Zoryana

Well-known member
А пра тое, што яўна не так усё падчас вайны было, як у падручніках распісана...
Любому школьнику известно, что кроме учебников существует еще много других интересных печатных источников, информации из инета, которыми желательно пользоваться при подготовке к уроку, а уж к поступлению - точно. Теперь без изучения доп. литературы на "10" ученик и рассчитывать не может, кстати.
Причем, так называемый проблемный подход к изучению материала приветствуется и поощряется. Ну, нормальными, адекватными, современными учителями, конечно. Проблема в том, что учителей таких так немного, к сожалению.
 
Последнее редактирование:

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Кьяра, вот честно, ты меня поражаешь. Ты считаешь, что ничего бы не изменилось? Это при том, сколько у нас тут было еврейских местечек? это при плане ОСТ? При отношении нацизма к иным народам? да, коллективизация была далеко не лучшим для деревни. Но до прихода немцев в деревне, где жила мо бабушка была школа. Всю войну она не работала. Быдлу не надо образование, быдлу не надо медобслуживание. Но на быдле можно пахать. Вот такое отношение было.
Да, не всё было, как в учебниках. Но честно, вот сейчас мода такая, рассказывать, что вот в СССР ужас-ужас, а фашизм вроде как, ничего так. И фашизм и коммунизм - тоталитарные режимы. Одинаковые, только разнополюсные. И там и там всё подчинялось правящей партии и её главе. И там и там существует корпоративная система. Унитарная идеология, автаркия в экономике, принуждение к труду и система лагерей. И там и там был образ врага внутреннего и внешнего. Только для немцев беларусы - это не просто те, среди которых может скрываться враг системы, они все враги и низшие.
 

k_ja_ra

Well-known member
Но честно, вот сейчас мода такая, рассказывать, что вот в СССР ужас-ужас, а фашизм вроде как, ничего так.

Танюша_, гэта ў мяне так? :)

И фашизм и коммунизм - тоталитарные режимы
Ага. Толькі адзін быў Нюрнбергскім працэсам па костках разабраны. А другому да гэтай пары помнікі стаяць. ))

Танюша, я не за фашызм. Я супраць хлусні, гістарычных міфаў і інш. Тых, якія беларусаў як такіх знішчылі. Пераўтварыўшы у "савецкіх" людзей, чытай - "русскіх".
Не ведаю, як фашысты, але што "сапраўдных" беларусаў знішчалі саветы - факт. Тых, хто смеў пра "нацыянальнае" заікацца. А так, пра бульбу - можна было. Тое ж быдла, у прынцыпе...))) Маем вынікі...

Я пра то, што беларусам не патрэбна была вайна і партызаны.(я не кажу, што гэта добра, проста як факт) Яны патрэбны Расеі былі. З яе камунізмам і імперыалістычнымі замашкамі. Беларусы - расходны матэрыял. І ў гэтым сэнсе, саветы нічым не лепшыя за фашызм былі. ))) А фашызм - зло. Абсалютнае...
 

Marisol

Active member
Толькі адзін быў Нюрнбергскім працэсам па костках разабраны. А другому да гэтай пары помнікі стаяць.
Мяне таксама бянтэжаць адносіны да гэтага ў нашай краіне. Калі сваі забівалі сваіх (не фашысты, што спачатку планавалі знішчэнне нацыі, а людзі, што жылі побач) - гэта так, прыкрая памылка, але ж ідэя была добрая і г.д. І, калі разабрацца - каго з тых, хто забіваў і аддаваў загады забіваць сваіх грамадзян, асудзілі? лічаныя адзінкі...
 

Zoryana

Well-known member
Ага. Толькі адзін быў Нюрнбергскім працэсам па костках разабраны. А другому да гэтай пары помнікі стаяць. ))
Только дело того, которого "по косточкам разобрали" живет, а от второго остались "римские развалины". "Зри в корень" (К.Прутков)
Не там решение проблемы ищите, ИМХО. Вместо того, чтобы разбираться, кто виноват (это неизбежно ведет к культивированию националистических взглядов, что собственно, и наблюдается сейчас), целесообразнее думать над тем "что делать", что и есть патриотизм, ИМХО.
Для меня патриотизм и национализм явления далеко не идентичные (напоминаю просто, так как мы об этом уже говорили).
 

Лапа

Well-known member
Девочки, в контексте спора про каждого 3, 4. Мы были на экскурсии в Гродно, экскурсовод-мужчина вел экскурсию на беларусском, просто как песню пел, это я к тому, что его взгляды врядли пророссийские. Так вот запомнила ез его рассказа про ВОВ. В Гродно к началу войны жило 92% евреев, из них после оккупации немцев выжило 1 или 2 человека. Если учесть, что Гродно собственно не единственный город, где жили евреи, то тут уж речь идет даже не о каждом 5, тут почти 100% уничтожение. Если сказать, что еврее не беларусы, ну тогда да, тогда может и не каждый 4. Но с другой стороны какая бы национальная кровь в них не текла, они жили и были гражданами Беларуси, и значит нельзя выкидывать их из расчетов только по национальному признаку.
Кстати, в передаче по Дискавери вообще был интересный для меня факт. С их точки зрения первые партизанские отряды были созданы именно евреями, и кстати эти отряды были самые крупные на территории Беларуси.
Ну и про партизан. Моему деду было не за что спасать коммунизм, он сам бежал от родного дома в 16 лет, потому что отца и деда уже взяли. Но в первые же дни войны сбежав из плена он пошел в партизаны, где и прошел всю войну. Возникает интересный вопрос, за что же собственно он сражался. Видимо все же что-то было в тех самых словах "За Родину", хотя мы можем сейчас это и осуждать как глупость или еще что-то. Но что бы осуждать, нам, наверное стоило бы оказаться на их месте, а не просто осмыслять сейчас те времена с позиции нашей сегодняшней жизни.
 

Marisol

Active member
Лапа, зараз партызанскіх атрадаў не існавала б. 99% нашага памяркоўнага насельніцтва нават не варухнецца, калі ў краіне з'явіцца, напрыклад, амерыканскае войска. І за гэта трэба асобна падзякаваць існуючай уладзе:))) бо робіцца ўсё, каб грамадзяне сядзелі і не высоўваліся.
 

Zoryana

Well-known member
Лапа,согласна с вами на 100 %
И еще вот это


экскурсовод-мужчина вел экскурсию на беларусском, просто как песню пел, это я к тому, что его взгляды врядли пророссийские.
тут, как мне кажется, нельзя ставить знак равенства: говорит на белорусском - значит считает "Расею" корнем всех белорусских бед, и наоборот. Вот в моем окружении есть немало людей, которые преимущественно на белорусском говорят, в том числе и в быту. Но никогда от них не слышала рассуждений, что "расейцы вінаватыя ў тым, што знішчана ўсё беларускае"
 

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Кьяра, если подходить с твоего бока к вопросу, то беларусов, настоящих, уничтожили задолго до советов.
А касательно партизан. Учитывая. что большинство движения изначально было стихийным и центру не подчинялось, то тут ты не права. А учитывая, что на полесье, в партизаны уходили деревнями, то не права в двойне.

Лапа, тот же Рокоссовский, если вспомнить.
 

argadeni

New member
однажды в канун 9 мая приехала я в деревню (находится в западной Беларуси) к бабушкам (одна - полячка (там родилась и прожила до 12 лет), другая - родная сестра деда (инвалид после войны и всю жизнь прожила в семье деда) - белорусска). вот сидим мы на травке, на вишни "як малаком аблітыя" любуемся и взбрело мне в голову спросить: что вы стали делать в первую очередь, когда узнали, что началась война?
ответ бабки-белорусски: "Як што? Капаць!" Я: "Што капаць?" Она: "Як заўсёды: дакументы якія ды што лепшае ёсць у хаце хаваць". "Капаць" - это стандартная процедура "простого" беларуса, это вековой рецепт выживания: "Нічога ня ведаю, проста тут жыву". "Тутэйшымі" становились не потому, что не знали, кем являются, а потому, что вероятность выжить выше.

бабка-полячка жила с семьей (родители часто говорили дома по-немецки, особенно когда хотели, чтобы дети их не поняли и имено поэтому дети быстро его осваивали:)) почти на границе с Польшей (перехали в Беларусь в 39-ом, т.к. прадед узнал, что фашики вот-вот нападут на Польшу и боялся не успеть проехать через Европу в Америку): немцы шли весело, шоколадочки раздаривали детям. Прадед разговорился с одним офицером и сказал, что еще неизвестно, кто победит в этой войне (в ответ на заявление, что в этом же году фашики Москву возьмут) и его за это не убили. Ситуация сильно изменилась, когда пришли СС (их даже свои немцы боялись). В итоге, бабушкиных родителей и всех младших детей фашики сожгли, бабуля в это время возвращалась домой и издали все видела. Ей было 15, родни нет (остались в живых еще старшие брат (ходил к партизанам и ушел на какое-то задание) и сестра(жила отдельно)), куда ей было идти? Только партизаны, где ее знание немецкого очень было востребовано (в разведку посылали). Это была официальная партизанщина, где каждое задание документировалось; была связь с "большой землей". По словам бабули и немцы, и партизаны были разные (встречались в лесах и партизаны-разбойники), но после войны она не могла слышать немецкую речь без стресса.

и еще одна зарисовка от бабули-беларуски: фашики забрали на работы ее брата (моего деда), он оказался в трудовом лагере в Норвегии. Так вот, бабуля с сестрами ночью переходили речку, по которой проходила граница западной и восточной Беларуси (разные деньги ходили в этих частях: в западной - немецкая марка, в восточной - оккупационная марка), чтобы попасть в западную часть и по почте отправляли ПОСЫЛКИ (! до этого я думала, что это только в французских романах так было) в трудовой лагерь деду, благодаря которым он смог выжить: присылали табак, а он менял его (сам не курил) через решетку у местного населения на хлеб.
 
Последнее редактирование:

k_ja_ra

Well-known member
Только дело того, которого "по косточкам разобрали" живет, а от второго остались "римские развалины"
Гэта як так? Гэта дзе фашызм жыве? Вы пра кучку якіх-небудзь бандытскага выгляду падлеткаў са свастыкай? А тое, што справа Сталіна, па сутнасці, квітнее цяпер у нашай уласнай краіне, ціха і мірна, - гэта не бачна? )))

Наконт вайны і інш. Я , прыкладам, зараз наогул не пра вайну як такую вяду. Тое, што агучваю, мажліва, кардынальна гучыць. Але гэта таксама частка праўды пра вайну. Не прыгожая, не лепшая, магчыма - але падумаць пра тое варта. Я праблему тых жа партызанаў зараз для сябе зусім у іншым ракурсе разглядаю, і гэта да самой 2-й сусветнай , ці там Вялікай айчыннай ніякага дачынення не мае.

Таму давайце ўжо мяне там у фашызме, чым там яшчэ? экстрэмізме не вінаваціць.))

говорит на белорусском - значит считает "Расею" корнем всех белорусских бед
Калі гэта каменчык у мой агарод, дык Вы памыляецеся. Я не лічу Расею коранем беларускіх бедаў. Пагатоў усіх. Пагатоў людзей, якія там жывуць. І гэта добра бачна для тых, хто ці ўважліва чытае мае пасты (ніхто не мусіць іх чытаць уважліва, вядома :) ), ці бачыць не толькі тое, што хоча бачыць. :)

Галоўнае праблема - мы самі. Але на чым яна грунтуцца, акрамя абываякавасці і інш. (бо я таксама не веру ў тое, што беларусы, як нібыта гебрэі, прыкладам, вось нейкі асаблівы Богам абраны, ці ў нашым выпадку хутчэй НЕабраны народ) - вось пытанне... І тут так, роля Расеі ёсць. Вялікая, але не галоўная. Непрыгожая ва многіх праявах, але неадназначная, калі браць цалкам.

Ну і міфы, міфы. Як на карысць Расейскай імперыі, так і на карысць Польшчы, Літвы (у яе цяперашнім значэнні) і інш.

Чаму пра тое раней не пісалі? Хто? Я? Анці? Танюша, Кацярына, просто кэт........?))) Вы, Зоряна, дзіўная - зайшла тэма - вось і пішуць людзі. Што Вас здзіўляе-та? :)

В Гродно к началу войны жило 92% евреев
І гэта так, таксама частка праблемы нацыянальнай ментальнасці беларусаў. Толькі , о Божа, не пачынайце мне анцісемітызм шыць. Я спакойна да розных нацыянальнасцяў стаўлюся. Для мяне беларусы - усе, хто тут жывуць, і шануюць, ці хаця б з павагай да беларускага па сутнасці ставяцца. І што праўда, сярод такіх як раз НЕбеларусаў нават болей, як уласна беларусаў.))

Я да таго, што для нацыянальнага самавызначэння, надання моцы нацыянальнай ідэі, як нейкага рухавіка наперад (бо, па сутнасці інщых ідэяў цяпер няма, ну акрамя чыста матэрыяльных інтарэсаў, вядома) беларускімі павінны былі быць гарады (урбанізм ніхто не скасаваў), так званы сярэдні клас, інтэлігенцыя. Дык вось у гарадах напрыканцы 19 ст. жылі толькі 17% беларусаў. Беларусы - нацыя, якая магла існаваць толькі у вёсках, дзя да яе не дабіраліся і палякі і расейцы і (зноў жа толькі выкажу здагадку) не дабраліся б, мажліва, і немцы. Сярэдні клас, калі і быў - дык менавіта габрэйскі (зноў жа гэта канстатацыя, не болей за тое). Інтэлігенцыя.....самае складанае пытанне. Яна не магла быць беларускай. За Расеяй - яна мусілі адмовіцца ад караней, мовы - каб чагосьці дасягнуць. А за саветамі - тыя, хто рабіў спробы - проста знішчаліся. Пачакамі. Такім чынам зразумела было - беларускае да дабра не давядзе. Так было до саветаў, так працягнулася ў 30-я, 50-я. Колькі дзесяцігоддзяў мы адракаліся свайго? Той, хто здолеў пазбавіцца беларускага (мовы, акцэнту, імя) і вывучыцца па-расейску, адразу, аўтаматычна лічыўся на галаву лепшым за астатніх. І гэта - ужо мы самі рабілі. САМІ. Але перадумовай таму ўсё вышэйсказанае было.... І , уласна кажучы, адмаўленне свайго да сённяшняга дня працягваецца...
 

Лапа

Well-known member
"Тутэйшымі" становились не потому, что не знали, кем являются, а потому, что вероятность выжить выше.
девочки, а почему сам факт желание выжить стал чем-то позорным? Мне кажется инстинкт самосохранения у особи любой страны и национальности есть и это собственно нормально. Равно как и хотеть спасти своих детей.

Кьяра, в этом вопросе я не компитетна, потому не буду ничего говорить кроме предположения, что те самые евреи могли говорить на белорусском, т.е. быть евреями, но ассимилировать к условиям той территории, где жили. Ведь немецкие евреи отлично говорили по-немецки.
 

k_ja_ra

Well-known member
Она: "Як заўсёды: дакументы якія ды што лепшае ёсць у хаце хаваць". "Капаць" - это стандартная процедура "простого" беларуса, это вековой рецепт выживания: "Нічогя ня ведаю, проста тут жыву".
Хавацца. Так. Хованкі - як прачытала, адзіная ўласна беларуская гульня - забава. Не "лапта", не "казакі-разбойнікі", а "пряткі".

Танюша, я не не права. Я не гістрорык-даследчык. Я проста разважаю... Партызанаў не любілі на беларусі, ну факт гэта. А народ не падманеш. З якім сэнсам слова "партызан" у народнай гаворцы ўжываецца? "Ну ты - партызан" - маўляў, з хітрыкамі, нейкі такі выкрунтасты, але ніяк не герой.)))

Ішлі туды большай часткай (не ўсе!) проста хавацца, бо не было іншага выйсця. І такі так, адныя атрады часта супраць суседніх жа выступалі. Гэта - не праява гражданскай вайны, па сутнасці? Не ў афіцыйнай фармулёўцы?

Ніхто не прыніжае людзей, якія на фронце ваявалі. У мяне дзед да Берліна дайшоў... Але партызанская беларусь - ва многім міф.... Вось пра што вядзецца...

девочки, а почему сам факт желание выжить стал чем-то позорным? Мне кажется инстинкт самосохранения у особи любой страны и национальности есть и это собственно нормально. Равно как и хотеть спасти своих детей.
Лапа, а хто пра тое, што ганебна? Гэта натуральна якраз, правільна. Інстынкт самазахавання не дазволіў бы беларусам весці партызанку, пра тое і гаворка, калі б яна часткова (як мінімум) не патрабавалася цэнтру, назавем гэта паліткарэктна.

самые евреи могли говорить на белорусском
Якія? Што ў Гродна? Ты смяешся? Тады не было беларускай гаворкі, як і цяпер. У 19ст? Па-першае не гаварылі. А па-другое, мы пра гістрычнае адчуванне сябе беларусам. Габрэі - гэта, бадай, адзіная нацыя. якая ў гэткіх неспрыяльных для сябе ўмовах праз тысячагоддзі змагла захаваць сябе як нацыю, менавіта габрэйскую. Якая асіміляцыя...Вось у каго вучыцца трэба...
 

Лапа

Well-known member
Партызанаў не любілі на беларусі, ну факт гэта.
может потому что мой дед был партизаном, но как-то вот неприятно это мнение что ли. Бабушкина сестра была связной с партизанским отрядом, через нее кстати дедушка познакомился с бабушкой. Пошла бы она замуж за человека, который был что фашист? И кстати дедушкины сотоварищи по отряду говорили, что он был почти безрассудно смелый, он был разведчик, он каждый раз конкретно рисковал своей жизнью ради выполнения задания. Я не верю, что человек, который просто прячется, будет идти на осознанный риск потом, когда можно было бы "придержать попу в тепле". И это притом, что я писала, любить советскую власть ему было не за что. Не будучи на той войны и на их месте, мы так никогда и не узнаем, что на самом деле думали люди и что чувствовали.
Кстати о тех же толерантных беларусах. А ведь многие спасали тех самых еврейских детей, зная, чем рискуют. Может все-таки не такие уж мы и плохие как нация, потерянные и отсталые.

Якія? Што ў Гродна? Ты смяешся? Тады не было беларускай гаворкі, як і цяпер.
не смеюсь, я ж сразу написала, что я этого не знаю. Но вообще-то в отличие от Минска я много где в глубинке, в том числе в мелких городах даже сейчас в обиходе слышу так называемую трясянку, куда больше близкую к белорусскому языку, т.е. почти чситый белорусский. Откуда он мог там взяться, если долгие годы его не было?
 

Танюша_

всё чудесатее и чудесатее
Кьяра, мне кажется, тут никто не отрицает того, что война не такая однозначная, как об этом говорили много лет. И про тех же партизан я говорила, и могу рассказать о том, как некоторые солдаты насиловали и убивали. Но ту делаешь уж слишком противоположные выводы ни на чём не основанные. То пишешь, что тут чуть ли не гражданская война была, то беларусов нет и им всё равно, то партизаны - одни только бандиты. Странно читать, вот правда. И партизан на беларуси любили, но смотря где и каких. Мы когда ездили по деревням, в одной деревне говорили: нас партизаны кормили, а в другой: так то не партизаня, то наши шальные оружия понабрали и стали партизанами. Свои, местные. Так что, нельзя говорить, что партизан не любили, хотя, всякое бывало.Но вот лихих людей партизанами не стоит называть
 

Zoryana

Well-known member
Гэта як так? Гэта дзе фашызм жыве? Вы пра кучку якіх-небудзь бандытскага выгляду падлеткаў са свастыкай?
И не только. Думаю, что это проблема не локального характера, а шире, скорее общеевропейского. Для России, кстати, более актуальная, чем для Беларуси.

Таму давайце ўжо мяне там у фашызме, чым там яшчэ? экстрэмізме не вінаваціць.))
А это с чего вдруг? Вас кто-то обвиняет? Процитируйте, пожалуйста.

Калі гэта каменчык у мой агарод, дык Вы памыляецеся.
это не камень в ваш огород. Это реакция на ваши отдельные посты, например:
Усё маё асяроддзе, гаворачы пра сябе, кажа мы "русскіе", у нас у "русскіх" заўжды так і г.д. Выпраўляю, не дапамагае... Усе сустракаюць НГ з расейцамі. Расейцы з намі сустракаюць?
Ужо колькі год мы нібыта "незалежныя", колькі год у нас розны гадзінны пояс. Але кожны з маіх знаёмых лічыць за свой абвязак а 23.00 адчыніць шампанскае. Нават моладзь...

Гэта не экспансія?
Я супраць хлусні, гістарычных міфаў і інш. Тых, якія беларусаў як такіх знішчылі. Пераўтварыўшы у "савецкіх" людзей, чытай - "русскіх".
Не ведаю, як фашысты, але што "сапраўдных" беларусаў знішчалі саветы - факт. Тых, хто смеў пра "нацыянальнае" заікацца. А так, пра бульбу - можна было. Тое ж быдла, у прынцыпе...))) Маем вынікі...

Я пра то, што беларусам не патрэбна была вайна і партызаны.(я не кажу, што гэта добра, проста як факт) Яны патрэбны Расеі былі. З яе камунізмам і імперыалістычнымі замашкамі. Беларусы - расходны матэрыял. І ў гэтым сэнсе, саветы нічым не лепшыя за фашызм былі.



Галоўнае праблема - мы самі.
Вот с этим абсолютно согласна. В качестве контрагрумента могут привести в пример другие республики бывшего СССР - союзные и автономные. Если народ стремился к сохранению своей культуры, никаких внешних препятствий к этому искусственно не создавалось, как мне кажется.


Вы, Зоряна, дзіўная - зайшла тэма - вось і пішуць людзі. Што Вас здзіўляе-та?
Удивляет то, что реакция запоздалая - как в анекдоте про жирафа:))) . Это все равно как ветрянка во взрослом возрасте.Мне кажется, этими "детскими болезнями" мы переболели уже лет 20 назад. Ну, это значит, моя проблема.
 

k_ja_ra

Well-known member
мы переболели уже лет 20 назад.
20 год таму сямейства не было. :) Апошняя кніга, якую я чытала, у 2007 выйшла. Тады ж і напісана была. Што там з жырафам-та? А пытанні да гісторыі столькі ўзнікаць будуць, колькі чалавек жыве...

То пишешь, что тут чуть ли не гражданская война была, то беларусов нет и им всё равно, то партизаны - одни только бандиты.
Танюша, ну перакручваеш ты...Я пра неадназначнасць, са многіх бакоў. Раз ужо пра тое размаўляем. Канчатковыя высновы - не майго розуму справа. Ужо сказала, мяне не вайна наогул цікавіць. А як у ёй выявіўся менталітэт беларусаў. І куды ён падзеўся цяпер, і дзе да той вайны быў...)))
І яшчэ пытанне. Партызаны толькі ў Беларусі былі? Беларусы амерыку адкрылі?

Zoryana, дзякуй, што цытаты падабралі. Дык вось Вы, можаце як -небудзь тое, што ў іх, растлумачыць? Я - не. Але спрабую. Прывядзіце мне прыклад хоць яшчэ якой-небудзь краіны, якая жыве жыццём суседняй. Амаль не заўважаючы сваёй. Прычым , заўважце, як быццам незалежнай краіны.

А тое, што мы самі вінаватыя, дык я пра гэта увесь час вяду. З таго моманту, як у альтанцы з'яўляцца пачала...Але секчы сябе мала. Трэба прычыны шукаць. Большыя, чым лянота...)))
 
Сверху