но именно в таких войнах участвовали активно.
У якіх? Што ты маеш на ўвазе?
Танюша, яшчэ раз, я не стаўлю мэтай ачарніць, ці штосьці кшталту таго бел. народ. Наадварот. Я хачу зрузумець, бо раней, праўда, не задумвалася над гэтым, адкуль з'явілася партызаншчына, як такая. Я не адмаўляю ні яе існавання, ні таго, што яна зрабіла вялікі ўнёсак у тое, што "вораг не прайшоў". Але што за метамарфоза адбылася з народам, так, некалі вольналюбівым, свабодным, з багатай гісторыяй, але цягам усіх апошніх часоў, пачынаючы з т.з. "крывавага патопу" падчас войнаў з Масковіяй, звыклым ужо быць "пад" кімсьці, ці як кажуць па-беларуску "за кімсьці"? Народам, які ўжо забыўся, што гэта такое - воля?
Вось цябе не бянтэжыць гэта супярэчнасць? А ў мяне ёсць сумневы. З 17 ст беларусы не ведалі, што такое свабода і самастойнасць. Іхныя тэрыторыі аддаваліся то туды, то сюды. Інтэлігенцыі (беларускай як такой), па сутнасці, не было, беларусы у сваім менавіта нацыянальным выглядзе існавалі адно ў вёсках. Думаеш, там клапаціліся, хто ва ўладзе?
Будучы ў складзе СССР падчас 30-х гг што рабілася? (я цяпер не пра вінаватых, ці не, проста факт). У гарадах былі прарасейкія гаркамы, абкамы , наркамы, ці як там яны...Вёска- як звычайна, задача - выжыць, пракарміцца...
Вось частка Беларусі пайшла да Польшчы. Хтосьці партызанскую вайну распачаў? Вярнулася назад, там пачаліся ганенні, рэпрэсіі, дзе партызаны?
Добра, фашысты больш злыя былі. Але да каго? З кім перш за усё ваявала Германія? З Масквою. Беларусь - толькі прахадны этап. Для беларусаў, па сутнасці - таксама, чарговая змена "гаспадара" (ну як у тым "вяселлі ў Малінаўцы") . Беларусы ніколі не былі у сваім светапоглядзе такімі, як расейцы, усё - ці нічога. Для Расеі было нармальным, што паасобнае чалавечае жыццё нічога не каштавала. Галоўнае - ідэя. І гісторыя гэта пацвярджае. Беларусы - іншыя ўсё ж.))) Інстыкт самазахавання асноўны ў нацыі. Распачаць партызанку - было роўна падпісаць сабе смяротны прысуд. Не? Прычым калі страхі перад немецкай акупацыяй былі магчымымі, то партызанка - відавочная небяспека. Якая пагражала відавочнай смерцю.
Дык пытанне стаіць. Гэта беларусы такі гераічны народ, распачаўшы партызанку? Ці створаная (мажліва, штучна, тымі ж рэшткамі абкамаў, гаркамаў) сітуацыя вымушала іх хавацца ў лясах і хапацца за стрэльбы? Гэта імкненне вольналюбівага, актыўнага народа за свабоду, ці такую афарбоўку ёй надалі пасля? У ідэалагічных мэтах?
Лапа, наконт не любілі партызанаў - не карэктна, відаць, напісала. Згодна. Не прынялі у сваёй массе (не ўсе, але многія) сам факт партызанкі...
мне вельмі спадабалася вось гэта:
Мусіць быць разнастайнасць.
+1