Вильнюс

k_ja_ra

Well-known member
Ня ведаю, як наконт культавасьці.
Не, я не ў сэнсе культа рэлігійнага. :) А ў сэнсе, што Вострая Брама, ну як... Чырвоная плошча ў Маскве, ці што....
І Багдановіч, бачыш, як толькі - дык адразу пра яе...)

я чула менавіта такі варыянт
Так? Ок.) Буду ведаць. Дзяк. )

k_ja_ra

Well-known member
можа ў гэтым таксама ёсьць адказ на тваё пытаньне?
:) Можа, так...

Я дарэчы, прачытала вось толькі, што Пагоня там менавіта беларуская, не літоўская:
Над аркай брамы дабудаваны фасад з пяццю амбразурамі і атык у стылі рэнесанс, дэкараваны "Пагоняй". Прычым, герб менавіта беларускі, бо хвост каня апушчаны ўніз, а на літоўскім "Віцісе" - узняты дагары.

katia-ka

Kitoks Pasaulis
Так? Ок.) Буду ведаць. Дзяк. )
Ведаеш, я па-першасьці, калі чула "Ворота Зари" увогуле не суадносіла гэта з Вострай брамай :) Ну "ворота" і "ворота"... Пасьля ўжо стала цікава, што за яны, чаму я ня ведаю пра іх нічога. А яно вось як... складанасьці перакладу :)

Прычым, герб менавіта беларускі, бо хвост каня апушчаны ўніз, а на літоўскім "Віцісе" - узняты дагары.
ізноў жа...не гэральдык я, але.. У часы ВКЛ быў адзіны герб Пагоня. Ён ня быў ні літоўскім, ні беларускім. ВКЛ. А Літва ужо ў 1992 годзе прыняла яго за свой герб(і хвост апусьціла каню)
Таму там, на фрызе, проста ня можа быць літоўскага "Віціса" :)

k_ja_ra

Well-known member
katia-ka, я па шчырасці ўвогуле акрамя "Вострая Брама" і не чула назову.
Тым разам неяк міма нас яна прайшла. (прычым, мы відаць і ішлі там, ды не ведалі, што яна гэта). А цяпер, калі былі, я сказала: усё, пакуль Вострую Браму не пабачу на свае вочы, дадому не паеду. :)
Сталі ў кіроўцы таксоўкі пытацца, маўляў, дзе такое і як хутчэй патрапіць туды. А ён жа па-расейску толькі разумее. "Вострая Брама" яму ні пра што.:))) Вось тута мяне і замкнула з расейскай назвай. :))) Сталі разам усе на пальцах тлумачыць, маўляў так і так такая брама (у інэце крыху чытанулі, балазе інтэрнет у гатэлі быў). Кіроўца: А! Сямён Сямёныч, гэта ж Аўшрос вартаі, відаць.

Дык сёння дайшла нарэшце тута спытацца, што ды як. :))

У часы ВКЛ быў адзіны герб Пагоня. Ён ня быў ні літоўскім, ні беларускім.
Дык так. Але па факце ў Літвы сёння свой, а ў нас свой. Нечым жа яны адрозніваюцца? Я таксама не спец. Пра хвост прачытала проста. :)

katia-ka

Kitoks Pasaulis
блін, раз пашла такая п'янка:
ВКЛ:

мы : з 1991 года

Літва: з 1992 года

Але Вікі дае інфу пра тое, што быў часовы герб Літвы (1990-1992 гг)аўтарства Юозаса Зікараса. Куды глядзіць хвосьцік? :)

Кьяра, а дарэчы, дзякуй табе вялікі)))) Ты сёньня амаль намалявала мой маршрут па Вільні на бліжэйшую вандроўку))

k_ja_ra

Well-known member

МОлька

Well-known member
МОлька, понятно, с квартирой вопрос решила?
ага. типа того. в пригороде апарты забукали перед выездом, бо все остальное занято было из приличного. хозяева оооочень приятные.

Літва: з 1992 года
как раз сегодня внимание обратили ) на президентском дворце или как его вот это счастье ж :) "погоня" погоней.

Ursula19

Active member
МОлька, поздно прочитала об этом. думаю, что в сл.раз помогу тебе, и в хорошем месте.

Кьяра, мне найбольш абгрунтаванай падаецца наступная версія паходжання назвы "Вострая Брама": спачатку брама называлася Ашмянскай (Ašmens vartai). Слова ašmenys з літоўскай перакладаецца як "вастрыё". Больш чым верагодна, што адсюль і ідзе назва "Вострая Брама".

Другая версія: у канцы 16 - пач.17 ст. на мапе горада гэты канец меў выгляд вострага рогу, адкуль і пайшла назва гэтай часткі горада "Востры канец".

Сучасная літоўская назва Aušros Vartai з'явілася толькі на пачатку 20 ст. Чаму менавіта такая, сказаць не магу.

Рускія называюць браму "Ворота Зари", "Святые Ворота" ці "Острая Брама".

Што да культавасці месца для беларусаў, то не апошнюю ролю мела тое, што з Беларусі ў Вільню ўсе траплялі праз гэтую браму.

Ну і не магу не здзівіцца, што таксіст вас не зразумеў: сярод іх нямала ёсць палякаў, для якіх гэтая назва цалкам зразумелая.

Paperonni

New member
Кто отмечал Новый год в Вильнюсе?
Где? Цена? И как впечатления?
Предложений от турфирм много... так что мы еще в раздумиях;)...
И цены совсем какие-то новогодние.....:agree::agree:

Insamo

Долго не разговариваю...
Девушки, подскажите где можно посмотреть в Вильнюсе дом или коттедж снять на 2-3 суток?

МОлька

Well-known member
Insamo, букинг в помощь :) мы вот тут жили _http://www.booking.com/hotel/lt/b-apartment-in-vilnius.ru.html?aid=319915;label=bookings-name-dnmR05WpOsV7Z9eT6KL57AS15107130136%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap2230.000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg;sid=6a60e4ef0698684d4d95c03853236dc0;dcid=2;label=postbooking_confpage Впечатления могу рассказать. Они сдают часть дома на втором этаже.

k_ja_ra

Well-known member
Дзяўчаты, я шчыра прабачаюся. Але ёсць на форуме тэма шопінг у Вільні, можа там зручней пра пакупкі пагаварыць?

Можа пакінем гэтую тэму менавіта для "што ў Вільні паглядзець і дзе прыемна адпачнуць?", а не дзе і што купіць?

Дзякуй.

NataliN

Member
Виленчанка, спасибо большое! Мы как раз собираемся 15-16 в Вильнюс. Мой маленький путешественник увидел рождественский поезд и скакал от радости по всей комнате:yahoo:
Популярность этого развлечения в прошлом году превзошла все ожидания
- очереди были? И рождественский городок только с 25? Отведать глинтвейна на улице раньше не удастся?:blush1: Понимаю, конечно, пост...:)

- очереди были? И рождественский городок только с 25? Отведать глинтвейна на улице раньше не удастся?:blush1: Понимаю, конечно, пост...:)

Поезд был востребован :) Но 15-16, мне кажется, все еще должно быть хорошо. Городок только с 25-го. Но с глинтвейном может и повезет. К примеру, 1-го числа, когда зажигали ёлку, на Кафедральной площади стояла очень даже симпатичная палаточка с разными сладостями и аромат глинтвейна там был непередаваемый... :) Вдруг она там будет все время до праздников?.. Я посмотрю, как следующий раз буду проходить/проезжать.

Сверху