Беларуская мова

Ришенька

Active member
Ці проста забіць. Што прасцей і не факт, што ў канчатковым выніку няправільней.))))
вот и ребенок сказал - мама, я вообще не понимаю в чем принципиально разница прыназоўнікі они в этих предложениях или другие часціны мовы...ведь на правильность их написания это никак не влияет.

Да, в учебнике понятно написано про вытворныя- не вытворныя, трудность у нас возникла именно с вопросом как отличать прыназоўнікі от других часцін мовы в предложении. Это я вчера стормозила и не написала тут об этом...

Mahima

переименовалась:)
мама, я вообще не понимаю в чем принципиально разница прыназоўнікі они в этих предложениях или другие часціны мовы...ведь на правильность их написания это никак не влияет.
ооо...если бы уроки языка акцентировались на умении правильно писать, или, как в случае с беларуским - умении на нем говорить и правильно писать..:) Было бы чудесно. Но есть же ЦТ, грамматические задания на всяких диктантах и прочие школьные филологические "радости".

k_ja_ra

Well-known member
ведь на правильность их написания это никак не влияет.
папраўдзе, уплывае.
Ісці ў бок школы і адысці ўбок.
Нягледзячы на цяжкасці і гаварыць з кімсьці, не гледзячы пры гэтым на ягоны твар.
І г.д.
А розніца, мне здаецца, відавочная. Якраз на прыкладах.) Калі ў бок школы - прыназоўнік. Калі проста убок - прыслоўе. Жыць насупраць школы - прыназоўнік, стаяць насупраць - прыслоўе. І г.д.)

k_ja_ra

Well-known member
можа, каму цікава будзе пабавіцца: Тэст. Праверце, як бы вы здалі ЦТ па беларускай мове без падрыхтоўкі

Мне было цікава. І з'явіўся шэраг пытанняў.)
4. Адзначце слова, у якім пішацца мяккі знак (ь):
Чань-чун_скі
Познан_скі
Кон_скі
Восен_скі
Ну ок, восеньскі - ясна. Первага слова я і не ведаю. А вось Познаньскі чаму без мяккага знака? І ці сапраўды без мяккага? Паўсюль у інтэрнеце з мяккім.)

9...(Не)абцяжараны нічым
хіба пішацца разам? "Нічым" жа залежнае слова?

15. Ён застаўся ЧАКАЦЬ.
хіба чакаць - не частка выказніка? Хіба выказнік у гэтым сказе не "застаўся чакаць"?

п.с. тэст скаладалі грамацеі тыя яшчэ. Дзве памылкі ў ім. Як мінімум.

k_ja_ra

Well-known member
Сама ж і адкажу.

1) Познанскі такі пішацца без мяккага знака. Безліч спасылак у байнеце з Познаньскі - фтопку. (

2) Не абцяжараны нічым пішацца асобна, само сабой. Мегапісьменны тут бай ужо выправіў гэту памылку і памяняў тэкст задання.

3) Як разумею, чакаць - сапраўды частка выказніка. Ключавое слова "частка". Відаць, у пытанні тут бая меўся на ўвазе менавіта выказнік, а не яго частка. Таму тут усё правільна.

k_ja_ra, мы вчера на работе развлекались с этими тестами. У нас только один человек ответил правильно на 12 из 15.
все остальные,еще молодые по сути, ответили правильно на 7,8 вопросов из 15

Happy

Я такая скорая на помощь
Команда форума
Админ
МамаАни, у ребенка 13 из 15)
У меня 14)))

Yolia_Sh

универсальная
У меня 12\15. Но это я случайно в один ответ не туда ткнула. А всё! Не исправишь )) но чисто для себя приятно знать, что на самом деле 13\15 :)
Про часть выказника вчера писала, я так и поняла, что надо чтоб все выделенное целиком было выказникам. Ещё со школы помню, учили не мудрить, строго дословно понимать задание, если не предполагалось, что оно на смекалку. :). Но форум глюканул и всё пропало ((. Плюнула и не стала потом писать ))

ness

New member
13/15. У нескладовае у замежных как-то прошло мимо меня, наверное, надо подучить. Хотя сын в этом году в учебнике показывал. А союз/частица/причастие у меня еще в школе не особо различались. Но так как тогда никаких ЦТ не было, не считала это проблемой.
Странно, почитала выше, почему-то у меня не вызвали вопросов не Познанскi, не Ён застаўся ЧАКАЦЬ. Наверное, я как обычно, отвечала интуитивно, а не руководствуясь правилами.

Magda

Well-known member
неразложившийся
неперевариваемый

как перевести на белорусский

lakshmi

Well-known member
Без контекста?

нераскладзены
які не ператраўляецца/не пераварваецца

??

lakshmi

Well-known member
я сама только предположила )) какие-то не очень простые слова

имя-как-имя

Well-known member
Я не сильна в белорусском, но по-моему, нераскладзенае - это неразложенное. Разный залог. Неразложившийся - действительное причастие. Нераскладзенае - страдательное.

Happy

Я такая скорая на помощь
Команда форума
Админ
Открыла словарь)
в этом значении разлагаться - гніць. гнісці

разложившийся - згніўшы. гнілы

Сверху